İletişime Geçin
İletişime Geçiniz
Soru ve Siparişleriniz için Bize Ulaşın.
Klorlama Sistemleri

Klorlama Sistemleri ve Süreci

klorlama-sistemleriKlorlama sistemleri ilk olarak İsviçre'de 1744'de bulunmuştur. O dönemlerde insanlar suyun kokmasının sebebinin hastalık taşıması olduğuna inanmışlardır.1835 yılında suyun kokusunun giderilmesi için kullanılmaya başlanan klor 1890 a kadar suyun dezenfekte edilmesi için kullanılmamıştır. Bu yeni klorlama sistemi ile birlikte İngiltere'de kullanılmaya başlanmış ve daha sonra Amerika ile Kanada'ya yayılmıştır. Daha sonrada tüm dünyada klorlama sistemleri suyun dezenfektasyonu için kullanılmaya başlanmıştır. Klor sudaki mikroorganizmaları hücre zarlarını etkileyerek öldürür. Klorlama uygulaması her türlü suyun temizlenmesi için kullanılabilir. Klorlama klor elementinin saflaştırılarak suya eklenmesiyle atık suların içme suyuna dönüştürülmesi sürecidir. Bu süreçte kuyu suları veya içme suyu depoları klorlanabilmektedir. Klorlanan sularda suda oluşabilecek hastalıkların oluşması engellenmiş olur. İçme suyu depolarının klorlanması halk tarafından istenmemiştir çünkü ilk duyulduğunda suyun yapay bir maddeyle birleştirilmesinin sağlığı bozacağı sanılabilir. Ancak klorun kullanımı sanıldığının aksine suda oluşan bakteri, amit ve algeleri engeller.

Klorlama ayrıca yüzme havuzlarında ve arıtma tesislerinde de kullanılır. Şok klorlama diye adlandırılan klorlama süreci ise yüzme havuzlarında, su kaynaklarında ve diğer su kaynaklarında oluşabilecek bakterilerin önlenmesi için kullanılmaktadır. Şok klorlama işlemi sodyum hipoklorit kullanılarak gerçekleştirilir. Klorlanarak şoklanan suda sodyum hipoklorit çözünene kadar yüzülmesi tehlikelidir.

Klorlama Yöntemleri

klorlama-yöntemleri

1) Klorun suya veya su yoluna direkt olarak enjekte edilmesi:

Gittikçe yaygınlaşan bu klorlama yönteminde klor suya veya su yoluna sülfür kokusunu engelleyecek şekilde direkt enjekte edilmektedir. Diğer metodlara göre bu yöntemde daha az klor kullanılır. 16 galonluk klor ile karıştırılan su istenen yere direkt dökülür. Bu yöntemi demir veya benzer bir maddeden yapılmış sistem ile suya enjekte etmek bu yöntemin etkisiz hale gelmesine sebep olur. Bu yöntemde su kuyuya enjekte edilecekse bir 20-30 dk boyunca su tankı yardımıyla kuyuya klorlu su verilmelidir. Eğer bu yöntemi sadece sülfür kokusunu gidermek için kullancaksanız enjekte etmek için kullandığınız cihazın bir önemi yoktur.

2) Şebeke Hattı Yardımıyla Kuyuların Klorlanması

Eğer suda demir olduğuna inanıyorsanız o zaman bu yöntem sizin için en uygundur. Ancak suda fazla demir olduğunu biliyorsanız bu durumda su tankı kullanmanız gerekir. Klorlama işlemi için kullanacağınız sıvı kloru yeterli dozda kuyuya atınız. Kuyudaki sülfür kokusunun, oluşabilecek bakterilerin, demirin ve diğer istenmeyen kirleticilerin önüne geçmiş olacaksınız. Bu yöntemin etkili olma seviyesinde bulunduğunuz şehir, su kanalları ve ana besleyicilerin özellikleri önemlidir. Dozu iyi belirlemeniz kullanacağınız suyla ilgili endişelerinizden kurtulmanızı sağlayacaktır.

Not: Bu işlemi tamamladıktan sonra düzenli olarak klorlama yapmanız ve su filitresi uygulması da yapmanız önerilmektedir.

3) Kimyasal Su Tankı Kullanılarak Klorlama İşlemi

Klor bir pompa yardımıyla (genellikle klor dozajlama pompası kullanılır ki bu pompa klorun belli bir dozda enjekte edilmesini sağlamaktadır) kuyu ve tank arasındaki suya enjekte edilir. Bu su tankın deposuna doğru yol alır. Tankın deposuna ulaşan klorlu su klorlama işleminin tamamlanmasını sağlar ve ardından kuyuya ulaşarak temizliğin tamamlanmasını sağlar. Oluşmuş olan tüm su yosunlarını temizler, bakterileri öldürür ve size ulaşan suyu güvenle kullanmanızı sağlar. Bu işlemin ardından suyunuzun tadının daha yumuşak olması için bazı yumuşatıcı kimyasalları kullanabilirsiniz. Ve bu işlemler tamamlandığında da su filitresi kullanmanız önerilir.

Klor Kullanımının Genel Yararları

-Klor içeren dezenfektanlar bilinen patojen mikroorganizmaların birçoğunda etkilidir ve bunları tamamen yok eder ya da üremelerini engeller.

- Klor içerikli dezenfektanlar, suyun işlendiği tesisten kullanıcıya ulaştığı çeşmeye kadar sürekli dezenfeksiyon sağlayan tek yöntemdir.

- Klor, tat ve koku kontrolü sağlar, içme sularında kötü koku ve tada neden olabilecek çok sayıdaki doğal organik maddeyi (özellikle alglerden kaynaklanan) okside eder. Vejetasyon sonucu meydana gelen sülfidleri ve kokuları ortadan kaldırır.

- Klor biyolojik büyümeyi kontrol altına alır, boruları ve cihazları tıkayabilecek ve arızalra neden olabilecek veya depolarda gelişebilecek canlıların oluşumunu engeller.

- Klor kimyasal kontrol sağlar, suda bulunabilecek hidrojen sülfiti, amonyak ve diğer nitrojenli bileşikleri parçalar.

Firmamız ile iletişime geçerek Türkiye geneline garantili ve teknik servis imkanlı otomatik klor pompası satışlarımız hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Klorlama Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

klorlama-malzemeleri-ürünleri

1. Dezenfeksiyon işleminin gerçekleştirilebilmesi için serbest klorun en az 30 dk suda kalması gerekir.

2. Klorun uygulanması için en iyi aşama depolama ve dağıtım işleminden hemen önceki aşamadır.

3. Katı haldeki klor formları dezenfekte edilecek suya doğrudan atılmamalıdır. Çünkü katı formlar genellikle suda kendiliğinden erimez veya karışım haline gelmez. Bu nedenle öncelikle az miktarda suyla mekanik olarak karıştırılmalıdır.

4. Normal şartlarda toplumsal kullanıma sunulan sularda klor miktarının 0,3-0,5 mg olması yeterlidir.

5. Suyun bulanıklığı arttıkça dezenfeksiyon için kullanılan klor miktarı da artacaktır. Ancak bu durumlarda klor miktarını artırmak yerine öncelikle suyun bulanıklığını azaltmaya yönelik işlemlerin uygulanması yararlı olacaktır.

6. Suların uygun bir şekilde dezenfeksiyonu daima su kalitesinin dezenfeksiyon öncesi ve sonrası takip ve kontrolüne bağlıdır. Dezenfekte edilen suların düzenli olarak mikrobiyolojik analizleri yapılmalı ve sonuçlara göre gerektiğinde dezenfeksiyon işlemlerinde değişikliğe gitmelidir.

7. Suyunu su deposu aracılığıyla kullanan birimlerin tamamında günde en az iki kez (su kullanımının yoğun olduğu saatlerde) serbest klor miktarının ölçülmesi gereklidir.